Loma Espanjassa

Ilmasto

Aurinko ympäri vuoden


Costa Blancalla on leuto välimerellinen ilmasto, joka Torreviejan alueella yhdistyy vielä suolajärvien terveelliseen mikroilmastoon. Torreviejan kaupunki sijaitsee Välimeren ja kahden suuren, luonnonvaraisen suolajärven (Las Salinas) välissä. Aurinkoisia päiviä on noin 300 ympäri vuoden, ja sadetta esiintyy harvoin! Kaikki nämä tekijät vaikuttavat osaltaan siihen, että ilmastoalue on erityisen suotuisa myös terveydelle. WHO on luokitellut tämän ilmastoalueen yhdeksi maailman terveellisimmistä paikoista elää, ja erityisesti erilaisista ihosairauksista, reumasta tai astmasta kärsivät ihmiset voivat saada helpotusta oireisiinsa.

Torreviejan ja Orihuela Costan ilmastosta voi erottaa vuodenaikoja, joskaan ei yhtä selvästi kuin Suomessa. Olemme jakaneet ilmaston kahden kuukauden jaksoihin ja kertoneet, millaista säätä voit odottaa milloin tahansa. Kuten Suomessa, vaihtelut voivat olla suuria eri vuosina, viikoilla ja päivinä. Katso oheisesta taulukosta keskilämpötilat, auringonpaiste ja sademäärät.

Tammi-helmikuu:

Tammikuu ja helmikuu ovat vuoden kylmimmät kuukaudet Torreviejan alueella. Jopa useimpina aurinkoisina päivinä lämpötila jää alle 20 asteen, ja öisin lämpötila voi laskea lähelle nollaa. Espanjalaiset kulkevat toppatakissa ja talvikengissä, englantilaiset turistit turvautuvat t-paitaan ja sandaaleihin. Rannoilta löytyy kuitenkin tuulelta hyvin suojassa oleva paikka, jossa on myös muutamia auringonpalvojia uimapuvuissa. Meri on kylmimmillään, mutta jokainen lomailija uskaltautuu sinne pulahtamaan. Auringonpaisteessa on myös mukava harrastaa erilaisia ulkoilmaurheilulajeja, ja lenkkeily onnistuu parhaiten lyhythihaisessa paidassa tai hupparissa. Sadetta sataa huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Fuengirolan alueella, ja myös pilviset päivät ovat harvinaisia; Torreviejan alueella voi nauttia auringosta useimpina päivinä jopa talvella!

Jos asut Torreviejassa talvikuukausina, kannattaa mahdollisuuksien mukaan valita asunto auringon suuntaan. Näin säästät myös lämmityskuluissa melkoisesti. Kaikissa asunnoissa ei välttämättä ole edes lämmitystä, joten ainakin siinä tapauksessa villapaita ja sukat ovat suureksi iloksi. Uudemmissa asunnoissa talviasuminen on yleensä otettu hyvin huomioon. Tämä tarkoittaa sitä, että seinät on eristetty, ikkunat ovat kaksinkertaiset ja lämmitys on asennettu jo rakennusvaiheessa. Näin uudet asunnot ovat sekä viihtyisämpiä talvikäytössä että lämmityskustannuksiltaan vanhoja edullisempia. Talviseen asumismukavuuteen vaikuttaa myös se, kuinka kaukana asunto on rannasta, sillä aivan rannan läheisyydessä mereltä tuleva tuuli voi olla huomattavan viileä.

Maalis-huhtikuu:

Maaliskuussa aurinko alkaa lämmittää mukavasti, ja kevät on selvästi tulossa. Maalis-huhtikuussa lämpötila nousee päivisin yleensä yli 20 asteen, eivätkä yöt ole yhtä viileitä kuin talvella. Yhä useammat ihmiset kulkevat kaduilla kesävaatteissa. Ihmiset alkavat mennä rannoille ottamaan aurinkoa ja leikkimään, mutta uimareita ei vielä ole paljon, koska meri lämpenee hitaasti.

Keväällä sää on ihanteellinen esimerkiksi patikointiin läheisillä vuoristopoluilla. Torreviejan lähistöllä on monia mielenkiintoisia reittejä, joihin voit tutustua omin päin tai esimerkiksi Costa Blancan suomalaisen yhdistyksen järjestämillä retkillä. Maisemat huipulta käsin ovat upeat, vaikka luonto ja kasvillisuus ovatkin melko karuja vähäisten sateiden ja siitä johtuvan kuivuuden vuoksi.

Touko-kesäkuu:

Torreviejan kaupunki ja sen lähialueet alkavat täyttyä iloisesta turistiryntäyksestä ja kansainvälisestä ilmapiiristä. Lämmennyt meri houkuttelee yhä enemmän ihmisiä hiekkarannoille uimaan, ja lapset leikkivät vesileikkejä rantaviivan tuntumassa. Hiekkarannoilla on runsaasti auringonottajia, mutta oman paikan löytäminen auringossa on silti paljon helpompaa kuin kuumimpina heinä- ja elokuun kuukausina.

Osa Costa Blancalla vakituisesti asuvista suomalaisista viettää kesäkuukausia Suomessa, ja esimerkiksi paikallisen Suomi-kerhon toiminta on kesäisin hyvin hiljaista. Vastaavasti Suomesta saapuu kesälomalaisia ja erityisesti lapsiperheitä nauttimaan varmasta auringosta ja lämmöstä. Alkukesän kuukaudet ovatkin ihanteellista aikaa matkustaa Costa Blancalle! Rantojen lisäksi aikaa on mukava viettää esimerkiksi uima-allasalueella. Jopa ne allasalueet, jotka ovat olleet suljettuina kylmemmän kauden aikana, ovat avoinna viimeistään kesäkuun alusta alkaen.

Heinä-elokuu:

Heinäkuu ja erityisesti elokuu ovat Torreviejan alueen kuuminta matkailukautta. Aurinko paistaa usein pilvettömältä taivaalta päivästä toiseen, ja lämpötilat nousevat helposti yli 30 asteen. Kaupunki on täynnä lomailijoita, jotka tulevat viettämään kesälomaansa meren äärelle. Keski- ja pohjoiseurooppalaisten matkailijoiden lisäksi Torreviejan alueelle saapuu paljon ihmisiä Manner-Espanjasta, esimerkiksi Madridin alueelta. Rannat ovat heinä-elokuussa täynnä, samoin kuin koko kaupunki ravintoloineen ja baareineen. Pysäköintipaikan löytäminen saattaa olla iso urakka ainakin Torreviejan keskustassa.

Paikallisen tavan mukaan on järkevää viettää päivän kuumin osa siestalla sisätiloissa. Toimiva ilmastointi on huoneistoissa enemmän kuin tarpeen, varsinkin jos huoneiston parveke tai terassi on etelään päin.

Syys-lokakuu:

Syyskuussa lämpötilat ovat jo laskeneet jonkin verran kuumimmista kesäkuukausista, ja kuumia päiviä on yhä vähemmän. Usein näinä alkusyksyn kuukausina sää on verrattavissa Suomen kesään parhaimmillaan. Auringonpalvojien lisäksi rannoilla on paljon uimareita, sillä merivesi on miellyttävän lämmintä pitkälle syksyyn. Näin ollen alkusyksyn kuukaudet ovat myös ihanteellista aikaa matkustaa Costa Blancalle nauttimaan auringosta ja lämpimistä uimavesistä! Kuumimman matkailusesongin ruuhka-aika on ohi, kun kesälomalaiset ovat palanneet kotikaupunkeihinsa.

Monet Suomessa kesänsä viettäneet suomalaiset, jotka muuten asuvat Costa Blancalla, palaavat Espanjan lämpöön syys-lokakuussa. Paikallisen Suomi-kerhon toiminta on taas vilkasta ja erilaiset harrastuspiirit käynnistyvät jälleen.

Marras-joulukuu:

Lämpötilat laskevat edelleen, ja päivälämpötilat ovat tyypillisimmin 15 ja 20 asteen välillä. Illat pimenevät melko aikaisin. Iltaisin ulos lähtiessä kannattaa käyttää lämmintä, tuulelta suojaavaa takkia, vaikka päivällä voi käyttää kevyitä vaatteita.

Asunnoissa on aika laittaa lämmitys päälle ja laittaa villasukat käyttöön. Monissa huoneistoissa lattiat ovat laattoja, mikä tuntuu viileältä jalan alla verrattuna esimerkiksi parkettiin. Nyt alat arvostaa sitä, että aurinko osuu asunnon parvekkeelle tai terassille ja lämmittää mukavasti myös sisätiloja.

WhatsApp